Banksparen

Banksparen is al tijden zeer populair bij eenieder die graag extra geld wil verkrijgen door geld dat achter gehouden wordt. Met banksparen kan er met dit geld kan er jaarlijks toch een mooi extra bedrag verkregen worden. Door voor lange tijd geld vast te zetten op een rekening zal de bank de mogelijkheid geven dat er rente over het bedrag verkregen kan worden. De rente die hierbij gehanteerd wordt verschilt bij verschillende banken. Hierdoor is het altijd slim om rond te kijken voordat men gaat sparen op de bank. Daarbij moet er ook altijd gekeken worden hoe hoog het budget is waarmee men zal gaan banksparen.

Hoe werkt banksparen?

Het sparen op een bank werkt in principe zeer eenvoudig. Banken willen graag geld op hun bank hebben staan waarmee zij kunnen investeren en hierdoor meer winst behalen. Om dit geld te kunnen verkrijgen maken zij het zogenoemde banksparen mogelijk. Er wordt voor een bepaalde periode geld vastgezet bij de bank. Hiermee kan de bank dan de investeringen doen. Als tegenprestatie voor het vastzetten van geld voor lange tijd verstrekt de bank rente over het geld op de spaarrekening. Deze rente die over het geld verkregen wordt door de spaarder kan hierbij als winst gezien worden, nadat er nog een aantal kosten vanaf getrokken zijn. Wanneer het geld voor lange periode vaststaat bij een bank heeft het banksparen het beste resultaat. Het geld aan rente wordt opgeteld bij de rest van het geld op de bank. Het volgende jaar wordt er dus rente gevangen over het geld dat verkregen is door de rente. Hierdoor kan er uiteindelijk veel winst gemaakt worden met banksparen.

Waar moet je banksparen?

Banksparen kan bij alle banken in Nederland. Door de vele aanbieders bestaat er concurrentie tussen de verschillende banken. Hierdoor bieden banken verschillende rentepercentages aan. Als consument is het uiteraard slim om, voordat er begonnen wordt met banksparen, te kijken waar de hoogste rente verkregen wordt. Dit zorgt voor de hoogste winst over het vastgezette geld. Om te achterhalen welke bank de meeste winst geeft bij banksparen is het slim om de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Hierbij is het handig om de rentepercentages met elkaar te vergelijken, zodat je eenvoudig kunt zien welke bank de hoogste rente hanteert en dus de hoogste winst zal geven.

Doordat er bij banksparen nog extra kosten komen moeten deze ook meegenomen worden. Deze kosten kunnen hoog oplopen, dus moeten deze zorgvuldig bekeken worden. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld de administratiekosten, afsluitkosten en transactiekosten. Deze kosten zijn bij de verschillende banken niet gelijk, dus moeten dus ook meegenomen worden in de vergelijking. Het kan hierdoor zo zijn dat de bank dat het hoogste rentepercentage hanteert ineens minder winst oplevert, doordat de extra kosten een stuk hoger zijn dan bij andere banken.

Belastingvoordeel banksparen

Uiteraard zitten er een hoop voordelen aan banksparen op een bankspaarrekening. Vandaar dat het zo populair is geworden. Bij banksparen is het mogelijk om belastingvoordeel te verkrijgen wanneer het geld dat verkregen is met sparen op de bank gebruikt wordt voor bepaalde doeleinden. Hierdoor zal de winst die verkregen wordt met het sparen op een bankspaarrekening een stuk hoger uitvallen dan wanneer er een hoop belasting betaald moet worden over de winst die gemaakt is met de rekening.

Allereerst kan er belastingvoordeel verkregen worden wanneer de winst verkregen met banksparen gebruikt wordt voor de aanvulling van het pensioentekort. Wanneer er gaten ontstaan zijn in het opbouwen van het pensioen kan de winst gebruikt worden om dit gat op te vullen. Het geld dat hiervoor gebruikt wordt zal niet belast worden, dus gaat het gehele bedrag naar het pensioentekort.

Het geld dat winstgemaakt is met banksparen mag ook belastingvrij gebruikt worden voor het verzorgen van een uitvaart. De kosten die een uitvaart met zich meebrengt kunnen soms hoog oplopen. Door het geld te gebruiken voor de uitvaart mag dit belastingvrij gedaan worden en zal dat deel van de winst gratis gebruikt mogen worden.

Wanneer er tijdens de aflossing van de hypotheek niet genoeg budget is om de hypotheek af te lossen of wanneer de hypotheek volledig afgelost moet gaan worden mag de winst verkregen met banksparen belastingvrij gebruikt worden om dit te kunnen betalen. De aflossing van een hypotheek kan vaak veel kosten met zich meebrengen. Hierdoor kiezen veel Nederlanders er voor om banksparen te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek en sluiten zij een contract af met de bank bij het ingaan van de hypotheek, zodat de hypotheek aan het eind van de looptijd volledig afgelost kan worden. Sommige banken verstrekken de optie om een combinatie van een hypotheek en een spaarrekening af te kunnen sluiten waardoor er bepaalde voordelen verkregen kunnen worden.

Andere voordelen van banksparen

Banksparen heeft daarnaast nog veel meer voordelen. Allereerst is het fijn dat er geld verkregen kan worden door simpelweg een bedrag voor een bepaalde periode weg te zetten bij een bank. Er hoeft niet meer omgekeken te worden naar dit bedrag en wanneer het aan het eind van de looptijd van deze periode vrijkomt zal er meer geld verkregen worden dan er in gestopt is. Er is dus een mooie winst gemaakt.

Wanneer er in de verre toekomst hoge kosten voorzien worden kan banksparen een mooie uitkomst zijn. Zoals eerder genoemd is het afsluiten van een hypotheek met een spaarrekening slim, omdat hierdoor gelijk de hypotheek afgelost kan worden aan het eind van de looptijd. Daarnaast kunnen de studiekosten van kinderen voor in de toekomst verkregen worden door middel van een spaarrekening. De kosten van een studie zijn hoog en dus kan het zijn dat, wanneer er in de toekomst minder geld te besteden zal zijn, de kinderen niet kunnen studeren. Door met een bedrag te banksparen kunnen de kosten voor de studie voor de kinderen verkregen worden zonder dat hier iets aan gedaan hoeft te worden. Door jaarlijks het rentepercentage op te strijken wordt er winst gemaakt en kan de studie van de kinderen gefinancierd worden met een lager bedrag dan dat de studie zal gaan kosten. Door goed rond te kijken bij de banken kunnen dure spullen in de toekomst gemakkelijker gefinancierd worden. Daarnaast zijn er nog veel meer opties bij banksparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *